Marlies Bons

Werkwijze

Marlies Bons

Werkwijze

Een bevalling is een enorm belangrijke gebeurtenis in je leven. Het is de geboorte van jullie kind, maar de bevalling zelf is ook iets wat je je hele leven bij blijft. Een bevalling is intens, overweldigend, krachtig, maar je bent ook enorm kwetsbaar. Een bevalling is onvoorspelbaar, die loopt zoals het loopt, daar heb je geen controle over. Maar het mooie is dat je wel invloed hebt op de factoren om je bevalling heen. En juist die factoren maken vaak het verschil hoe jij je bevalling ervaart!

Na de geboorte van jullie kindje, verandert je hele leven. Ineens heb je een klein mensje voor wie je moet zorgen. Dit vraagt veel van jullie, zeker met het herstel na de bevalling en slaapgebrek. Hoe kun je goed voor je kindje én jezelf blijven zorgen? Ook hierbij geldt weer: wat heb jij nodig?

Marlies - Doula

Een positieve bevalervaring

Elke vrouw wil graag een positieve bevalervaring. Helaas ervaart 1 op de 5 vrouwen de bevalling als negatief en 1 op de 10 zelfs als traumatisch! Hoe komt dat en wat kan je eraan doen om dit te voorkomen?
Positief of negatief terugkijken op je bevalling hangt vaak af van met welke verwachtingen (en dus voorbereiding) je de bevalling ingaat. Als je volledig blanco de bevalling ingaat, kan het zijn dat je wordt overvallen door onverwachte situaties, zoals toch een ziekenhuisopname of toch een interventie. Omdat je weeën hebt, pijn hebt, misschien moe bent, lukt het je vaak niet meer om op dat moment helder na te denken wat jij zou willen. Maar vooraf kan dit wel!

De kans op een positieve bevalervaring zo groot mogelijk maken, begint dus al tijdens de zwangerschap. Met goede voorbereiding, die past bij jou! Volledige informatie zodat je echt kan kiezen en weten waar je wensen en angsten liggen, welke zorg jij nodig hebt. Echte aandacht en zorg voor jou en je partner, zodat je je zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Dat is wat ik bied!

Zorgen voor jezelf: met een zeker gevoel je bevalling in

Hoe fijn is het als je met een zeker en veilig gevoel jouw bevalling ingaat? Dat je de zekerheid hebt dat er voor jou gezorgd wordt? Dat jij en jouw bevalteam jouw wensen en angsten kennen? Dat de kans op een positieve bevalervaring zoveel groter is?

Rondom zwangerschap en bevallen zijn er heel veel meningen en oordelen. Bevallen wordt vaak neergezet als hels en daar moet je doorheen. Dat is geen prettig vooruitzicht en kan veel angst geven. Wat als deze angst wordt omgezet in vertrouwen?
Ik deel  heel veel kennis met jullie: hoe verloopt het geboorteproces, welke opties heb je, hoe werkt jouw lichaam? Hoe kun jij het beste ontspannen, wat is daar voor nodig? Welke protocollen zijn er, hoe werken medische zorgprofessionals? Goede kennis zorgt ervoor dat jij je kunt voorbereiden.
Samen gaan we op zoek naar jouw wensen en angsten. Wie ben jij? Waar ben je bang voor, waar kijk je naar uit? Hoe kun je omgaan met onverwachte scenario’s? Hoe kan iemand zien dat jij gestressed bent en wat heb jij dan nodig?
Kennis over jezelf, weten wie jij bent en wat jij nodig hebt zorgt voor een groter gevoel van zelfvertrouwen. Dat jouw bevalteam dit ook weet, zorgt ervoor dat we kunnen helpen om jou zo veilig en vertrouwd mogelijk te laten voelen.

Marlies - Doula Zwanger

Door voor jezelf te zorgen, door tijd en aandacht te geven aan jezelf en te zorgen dat anderen dit ook doen: hiermee vergroot je de kans op een positieve bevalervaring. Er zal voor je gezorgd worden. Je bent niet alleen, wij zijn er voor jou. Zo kun je met een zeker gevoel je bevalling in.

Zorgen voor jezelf na de bevalling

Als de kraamzorg weg is, begint je leven met als gezin pas echt. Hoe doe je dit? De eerste maanden van jullie leven als gezin kunnen overweldigend zijn. Ineens verandert je leven. Je moet zorgen voor je kindje, dat nog 24/7 afhankelijk van jullie is. Jullie moeten wennen aan elkaar en dit nieuwe leven. Hormonen gieren door je lijf, slaapgebrek gaat een rol spelen, misschien voel je allerlei verwachtingen. De vraag is: wie zorgt er voor jou?
Je hoeft deze stap in jullie leven niet alleen te doen. Ik ondersteun jullie, zoals jullie dat nodig hebben. Ik bied jullie wetenschappelijke kennis over de ontwikkeling van je kindje. Wat heeft jullie kind nodig? Maar daarnaast kijk ik naar wat jullie nodig hebben: wat past bij jullie, waar hebben jullie behoefte aan?
Door een combinatie van zorg (kennis, huishoudelijk ondersteuning, mentale ondersteuning, massage) help ik jullie om rust en ontspanning te vinden in het leven als jonge ouder.

Geboorte

Ik ben er voor jou! Ik blijf er voor jou!

 • Je krijgt al mijn aandacht en zorg
 • Ik pas me aan jullie wensen aan
 • Ik ken jou: je wensen, je angsten, je kracht
 • Begeleiding in je eigen veilige omgeving
 • Ik kan goed overleggen met de zorgprofessionals. Ik ken de protocollen. Ik ken jou!

Wat zijn de voordelen van een positieve bevalervaring?

Voordelen van een positieve bevalervaring na de geboorte van je kindje:

 • Meer zelfvertrouwen na de bevalling
 • Een soepele start met je kindje
 • Borstvoeding verloopt vaak soepeler
 • Minder kans op depressie
 • Je ervaart wat het betekent dat je voor jezelf kiest, dat jij die zorg krijgt die je zo verdient!

Door je goed en volledig voor te bereiden, weet je wat je kunt verwachten en wat jij nodig hebt.

Lees hier meer in mijn blogs meer over wat een doula voor jou kan betekenen!

Marlies - Doula Baby Handen

Als bevallen extra spannend is

Soms zijn er factoren die bevallen extra spannend maken. Een medische indicatie, een negatieve of traumatische bevalervaring, een eerdere postnatale depressie of als je niet lekker in je vel zit. Juist dan kan ik er voor jou zijn! Door alle aandacht en tijd te geven, door jou echt te leren kennen, door te weten wat jij nodig hebt om je veilig te voelen. Samen gaan we hiernaar op zoek en help ik jullie die mooie bevalervaring te krijgen, die je zo wenst.

Bijzondere omstandigheden zijn:

 • Geboortetrauma’s
 • Hoog risicobevallingen
 • Medische indicaties
 • Inleidingen
 • Prematuur
 • Psychische klachten
 • Angst- of paniekklachten
 • Seksueel misbruik
 • Alleenstaande moeders
 • Meerlingbevalling
 • Stuitbevalling
 • Vaginale bevalling na een keizersnede
 • Geplande keizersnede
Marlies Bons Doula

In al deze gevallen is het zo belangrijk dat jij de zorg krijgt die jij nodig hebt. Erop kunnen vertrouwen dat jij gezien en gehoord wordt. Ook in deze bijzondere omstandigheden kan jouw bevalling een prachtige ervaring worden. Doordat er voor jou gezorgd wordt zoals jij nodig hebt. Zodat jij je krachtig voelt. Ik help je met te ontdekken waar jouw kracht is. Ik help jou om je veilig en vertrouwd te voelen.

Voel je veilig

Een positieve bevalervaring gaat niet over pijnloos bevallen of over de controle hebben. Een positieve bevalervaring gaat over het gevoel dat jij gezien en gehoord wordt, dat naar je geluisterd wordt, dat er voor jou gezorgd wordt, dat jij je veilig voelt.

Waar je ook bevalt, je kunt je daar veilig voelen als de omstandigheden juist zijn. En ik help te zorgen dat de omstandigheden juist zijn. Dit zorgt er niet voor dat er helemaal geen complicaties of interventies plaatsvinden. Maar het zorgt er wel voor dat jij je veilig blijft voelen als dit gebeurt. Zelf met complicaties en interventies kan jij positief terugkijken op jouw bevalling, omdat er voor je gezorgd is zoals jij nodig hebt.

Marlies - Doula Zwanger