De geboorte van je kindje is iets waar je naar uit kijkt. Maar de bevalling is iets waar de meeste vrouwen niet naar uit kijken. Want bij een bevalling horen weeën en een wee is pijnlijk. Waarom zijn weeën eigenlijk pijnlijk? Zou het niet mooi zijn als de bevalling pijnloos zou zijn? Of heeft de pijn een functie?
Wat is een wee?
Allereerst: wat is een wee eigenlijk? Een wee is een samentrekking van je baarmoeder. Je hebt ontsluitingsweeën en persweeën. De ontsluitingsweeën zijn nodig om de baarmoedermond te laten verstrijken (dat hij wegtrekt) en om ontsluiting te veroorzaken. De persweeën zijn nodig om je kindje geboren te laten worden.
Je baarmoeder is een grote spier. Deze spier moet als het ware getraind worden om je kindje geboren te laten worden. Dat trainen zijn de weeën.
Wat doet er pijn?
Er wordt vaak gedacht dat de hele bevalling pijn doet. Maar dit is niet zo. Eigenlijk doet maar 10% van je wee (echt pijn). De eerste weeën tot zo’n 3-4cm ontsluiting duren zo’n 30 seconden. Deze wee is dus zo’n 3 seconden echt pijnlijk. Je hebt nog langere pauzes tussen de weeën, waarin je kunt rusten, bijkomen. De weeën vanaf 4cm ontsluiting duren ongeveer 60-90 seconden. Ook hier is 10% echt pijnlijk, dus zo’n 6-9 seconden. Deze wetenschap kan je helpen om de wee makkelijker over je heen te laten komen.
Waarom doet een wee pijn?
Alles leuk en aardig, maar waarom is die pijn nodig? Om de bevalling goed aan te kunnen, is het nodig dat je je veilig en ontspannen voelt. Dit gaat het beste als je een voor jou veilige plek opzoekt. De eerste weeën, die nog korter duren en waar langere pauzes tussen zitten, geven jou de gelegenheid om die veilige plek op te zoeken. Om je partner thuis te laten komen, eventueel oppas te regelen voor je andere kind(eren): om je eigen veilige plek te creëren. Ook zorgen deze weeën ervoor dat je wat kan oefenen met hoe jij de weeën het meest prettig opvangt. Je krijgt de tijd om uit te zoeken wat jij fijn vindt.
Hormonen
De samentrekking van je baarmoeder gebeurt door het hormoon oxytocine. Met de aanmaak van oxytocine worden ook andere hormonen aangemaakt. Door het pijnsignaal van de wee maakt je lichaam onder andere endorfine aan, de lichaamseigen pijnstilling. Door endorfine kun je je beter ontspannen, waardoor er meer endorfine wordt aangemaakt, waardoor er weer meer endorfine komt. Dit is een cirkel, de bevalbubbel.
Verschillende soorten weeën
Niet elke wee is hetzelfde en niet elke wee voelt hetzelfde. Je baarmoeder bestaat uit 3 spierlagen. De buitenste spierlaag trekt verticaal samen, waardoor er (snellere) ontsluiting plaatsvindt. Deze spierlaag trekt alleen samen als je je ontspannen en veilig voelt. De andere twee spierlagen bestaan uit horizontale spiercellen en trekken drukkend samen. Als je je ontspannen voelt en de buitenste spierlaag samentrekt, trekt deze laag de andere lagen mee. Dit soort weeën worden door de meeste vrouwen als goed te doen ervaren. Vroedvrouw Margot geeft hier veel informatie over. (klik hier voor meer info)
Pijnlijker als je gespannen bent
Als je je niet veilig voelt, als je gespannen bent, trekken alleen de binnenste spierlagen samen. Deze weeën zijn pijnlijker en vaak ook minder effectief. Vrouwen die angstig of gespannen zijn hebben vaak dus ook andere weeën, die minder goed op te vangen zijn. Als de weeën pijnlijker zijn, is het nog moeilijker om je te ontspannen, waardoor ze nog pijnlijker worden, enzovoorts. Je zit dan in een heel andere bubbel. Voor een vrouw alleen is het heel lastig om hier uit te komen. Maar met de juiste begeleiding en zorg voor jou, kan je weer in de ontspanmodus komen. Bijvoorbeeld door massage, door een knuffel, doordat iemand met je mee ademt. Als jij het gevoel hebt dat er voor je gezorgd wordt, voel je je weer veiliger en kan je weer in de fijne bevalbubbel komen.
Als de pijn te heftig is
Soms gebeurt het dat, ondanks wat je probeert, de weeën zo heftig zijn of snel komen, dat je ze niet goed kan opvangen. Dan lukt het ook niet om goed te ontspannen en gaat de ontsluiting vaak langzamer. Gelukkig hebben wij in Nederland ook de mogelijkheid tot synthetische pijnstilling, de morfinepomp of ruggenprik. Als jouw weeën zo heftig zijn, is de kans aanwezig dat je uitgeput raakt. Dan is het heel fijn om te weten dat je ook andere pijnstilling kunt krijgen.
Een wee doet dus pijn zodat je je veilige plek kan creëren, kan oefenen met houdingen. Zodat je lichaam endorfine kan aanmaken. Weeën trainen de baarmoederspieren zodat de baarmoeder de kracht heeft om je kindje geboren te laten worden. Weeën zijn het meest effectief als jij je kan ontspannen. En gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Je partner, zorgpersoneel, andere personen die bij je bevalling zijn of bijvoorbeeld een doula kunnen je helpen om te ontspannen.
Een bevalling hoeft geen urenlange pijnlijke hel te zijn, als je de juiste zorg en begeleiding krijgt om in je bevalbubbel te komen. Dan kan je de weeën opvangen, dan kom je in die roes. Je hoeft het echt niet alleen te doen. Er staan mensen klaar om je te helpen.
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen als doula?