Marlies Bons

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Vind hier de antwoorden op jouw vragen! Neem contact op voor al jouw andere vragen.

De begeleiding die ik bied is 1-op-1, bij jullie thuis, op een moment dat het jullie schikt. De informatie die ik geef is wetenschappelijk onderbouwd. Het grote verschil met andere cursussen is dat ik me aanpas aan jullie situatie. We gaan samen onderzoeken wat jullie wensen en mogelijke angsten of zorgen zijn. Hoe kijken jullie tegen de bevalling aan? Wat hebben jullie nodig? Hoe kun je hier voor zorgen? Echt individueel aanpassen is iets wat de meeste andere cursussen niet bieden.
Ik help jullie, in jullie unieke situatie, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling, zodat ook jullie positief kunnen gaan terugkijken.

Hoe een bevalling verloopt, daar heb je geen invloed op. Waar je wel invloed pp hebt, zijn de omstandigheden waarin je bevalt. De plek, de sfeer, wie je in je (vaste) geboorteteam hebt, aangeven hoe er met jou gecommuniceerd moet worden. Je goed en volledig voorbereiden helpt bij het vinden en behouden van de regie over jezelf. Uit internationaal onderzoek blijkt dat het gevoel gezien en gehoord te worden, belangrijker is om positief terug te kijken, dan wel/geen interventies. Als jij je veilig voelt, als gezien wordt wat jij nodig hebt, ook als je bevalling anders loopt, kijk je vaak positiever terug. Ik help jou met het creëren van een veilige en vertrouwde plek waarin jouw wensen gehoord worden.

Hoe een bevalling loopt, is niet te plannen, daar heb je geen controle over. Om niet overvallen te worden met onverwachte situaties, is het belangrijk dat de verschillende scenario’s voorbij zijn gekomen tijdens de voorbereiding. Uiteraard is het goed om ook je meest gewenste scenario voor ogen te houden. Maar als het anders loopt, is het fijn als je dat ook voorbereid hebt. Weet wat je kan  verwachten en bedenk wat je hierin zou willen. Vergelijk het met je bruiloft: hierbij ga je uit van het meest positieve scenario, maar je hebt vaak ook een plan B, voor als het anders loopt. Bijvoorbeeld als het regent. En dit geldt ook voor je bevalling. Wat is jouw plan B?

Dat klopt, het is jouw bevalling. Maar het is ook de geboorte van jullie kind. Voor een partner is de bevalling vaak ook een spannende en emotionele gebeurtenis. Het is ook iets wat hij/zij niet vaak meemaakt. Tijdens je bevalling heb je de steun en hulp van je partner vaak hard nodig. Dan moet je partner wel weten op welke manier jij steun en hulp nodig hebt. Kennis over wat een bevalling is, wat je kunt verwachten is belangrijk om tot steun te kunnen zijn. Wat zijn de fases in het geboorteproces, welke steun is dan vaak gewenst? Welke mogelijke complicaties zijn er en wat heb jij hierin nodig? Wat zijn de protocollen en welke ruimte heb je hierin? Als jouw partner dit allemaal weet en weet wat jij nodig hebt, kan hij/zij jou veel meer tot steun zijn.
Het gebeurt regelmatig dat een partner hulpeloos toekijkt tijdens een bevalling. En dat hoeft niet. Als er een goede voorbereiding is. Bevallen hoef je niet alleen te doen, maar moet je met goede steun en hulp doen. Met goede voorbereiding kan je partner dit bieden en wordt het echt een gebeurtenis van jullie samen.

Meestal begint de begeleiding tussen de 20-24 weken zwangerschap. Mijn begeleiding omvat 5 afspraken en er zitten ongeveer 3-4 weken tussen de afspraken. Als je mijn begeleiding later boekt dan 24 weken, zul je evenveel afspraken krijgen, maar zullen die sneller op elkaar plaatsvinden.

Als je last minute begeleiding wil, bijvoorbeeld met 37 weken zwangerschap, zal de begeleiding op maat worden aangeboden.

Kraamzorg krijg je in de eerste dagen na de geboorte en is er om je te helpen opstarten bij de allereerste (belangrijke) zaken: hoe vaak moet je je kindje voeden, groeit je kindje goed, gaat jouw herstel goed? Na 8-10 dagen stopt de kraamzorg. Veel ouders hebben het gevoel dat het dan pas echt begint. Het slaapgebrek begin je te voelen, de krampjes beginnen, soms moet de partner weer aan het werk. Zorgen voor een pasgeboren baby is een enorme klus. Een baby vraagt 24/7 aandacht van je, heeft jou nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Maar ook jij hebt zorg nodig. Ik help jullie om de balans (terug) te vinden en te behouden.

Er zit geen eindtijd aan wanneer de begeleiding kan starten. Door mijn jarenlange ervaring in de hulpverlening en als gedragswetenschapper heb ik veel kennis over de verschillende ontwikkelingsfases van een kind en wat dit vraagt van ouders. Wanneer er dingen spelen waar ik onvoldoende kennis van heb, zal ik jullie verwijzen naar mensen die hier meer verstand van hebben (bijvoorbeeld kinderarts of psycholoog). Ik weet goed tot waar mijn kennis reikt. De juiste begeleiding vind ik het meest belangrijk voor jullie.

Dit kan zeker. Ik zal altijd beginnen met een intake om in kaart te brengen aan welke ondersteuning jullie het meeste behoefte hebben. Als ik jullie al heb begeleid tijdens de zwangerschap ken ik jullie al goed. Maar ook zonder eerdere samenwerking zal ik aansluiten bij wat jullie nodig hebben. En op deze manier leer ik jullie ook goed kennen.

Mijn man is regelmatig naar het buitenland voor zijn werk. Geboortebegeleiding vraagt van mij dat ik tijdens de periode van 38-42 weken 24/7 beschikbaar ben voor jou en elk moment naar je toe kan. Dit kan ik niet als mijn man in het buitenland zit, want we hebben 3 jonge kinderen. Voor enkele periodes in het jaar spreek ik met mijn man (en hij met zijn werk) dat hij niet naar het buitenland gaat. In die periodes kan ik de zekerheid geven dat ik bij je bevalling kan zijn.

Als doula ben ik er voor jullie. Ik ben niet in dienst van het ziekenhuis of verloskundige. Wel vormen we samen jouw geboorteteam. Ik vind het heel belangrijk om een goede samenwerking met de verloskundige en het ziekenhuispersoneel te hebben. Zij hebben de medische kennis en die vervang ik niet. Samen kunnen we een gouden combi voor jou zijn: zij zijn verantwoordelijk voor het medische gedeelte, ik blijf kijken naar hoe het met jou gaat. 

Ik heb contact met verloskundigen en gynaecologen, school me in wat een medische bevalling inhoudt en op deze manier weet ik goed hoe medisch personeel werkt en denkt.

Ik werk in een straal van 45 minuten rijden vanaf Velserbroek bij begeleiding ik bij jou thuis biedt. Als je verder weg woont, kan de begeleiding ook online plaatsvinden.

Specifieke vragen?

Klik hier om je specifieke vragen te stellen.

Social Media

Kom in contact!