Marlies Bons

Over mij

Marlies Bons

Over mij

Waarom ben ik doula geworden? 

Vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd in zwangerschap en baby’s. Ik heb een tijd verloskundige willen worden, maar omdat scheikunde niet in mijn vakkenpakket zat, ben ik uiteindelijk Pedagogische Wetenschappen gaan studeren. De interesse voor zwangerschap, bevalling en baby’s bleef wel altijd aanwezig. 

Ik heb een pittige eerste bevalling gehad. Ik was erg angstig voor en tijdens de bevalling en raakte in paniek. Deze bevalling was voor mij traumatisch. Mijn tweede bevalling ben ik heel anders ingegaan. Ik heb zelf een doula ingehuurd en me voorbereid op een bevalling die bij mij paste, waar ik me veilig voelde. Ik heb gewerkt aan wat ik nodig had aan zorg.

Deze (tweeling)bevalling heb ik als een enorm positieve bekrachtigende gebeurtenis ervaren omdat ik me volledig gezien en gehoord voelde. Dit gun ik iedere aanstaande ouder: in vertrouwen en veiligheid deze grootse gebeurtenis te ervaren. 

Als doula ondersteun ik ouders bij het vinden van dit vertrouwen en deze veiligheid. Ik ondersteun ze in het staan in hun eigen kracht en regie.  

Marlies Bons geboorte
Marlies Bons Doula

Opleidingen 

Na mijn opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, ben ik gestart in de jeugdhulpverlening. Na 14 jaar als hulpverlener gewerkt te hebben, ben ik gedragsdeskundige geworden bij de gemeente. In deze jaren heb ik veel kennis opgedaan op het gebied van hechting, trauma, systeemtheorie en het werken met verschillende professionals. Ik begeleid nu jeugdcoaches in hun werk

Als doula ben ik opgeleid door de Doula Academie van Maartje Bruning met docenten als Denise van Eeden, doula en orthomoleculair voedingstherapeut, Annelies Mulder van Mamalogisch, Marieke van Luin, lactatiekundige, ex-verloskundige en docent aan de opleiding tot verloskundige en Catharina Ooijens, de enige klinische doula van Nederland. 

Daarnaast volg ik cursussen op het gebied van Infant Mental Health welke zich richten op de hechting, transitie naar ouderschap, communicatie met je baby. Ook ben ik opgeleid in video interactie begeleiding. Deze vaardigheden pas ik toe in mijn doulaschap. 

Opleidingen/cursussen
2022: Omgaan met trauma tijdens zwangerschap – IMH Nederland
2022: Fysiologische bevalling – Vroedvrouw Margot
2022: Medisch Bevallen – Medisch Bevallen, Rianne Reijneveld
2022: Bevallingsgerelateerd PTSS en trauma – Beval Beter Claire Stramrood
2022: Zwangerschapsmassage – Mood Massage
2022: Het Evidenced-Based Geboorteplan: de Bevalkaart – Beval Beter Claire Stramrood
2021: Transitie ouderschap en hechtingsproces – Babykennis Academie
2021: Basistraining en additionele klinische kennistraining – Doula Academie
2006: Pedagogische Wetenschappen – Universiteit van Amsterdam

Privé 

Ik ben getrouwd met Ruud en heb 3 prachtige kinderen, Thijmen, Lotte en Fleur. Ik woon in de gemeente Velsen, waar ik ook ben opgegroeid. Het moederschap heeft mij bewust gemaakt om in het hier en nu te leven. Ik vind het heerlijk om bij mijn kinderen te zijn, maar ik heb ook gemerkt hoe pittig het kan zijn. De roze wolk heb ik zeker niet altijd ervaren. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is dat je ook voor jezelf zorgt. 

Anderen omschrijven mij als lief, zorgzaam, betrouwbaar en behulpzaam. Lees hier hoe cliënten mijn begeleiding hebben ervaren.

Op mijn bedrijfsaccount op Instagram deel ik regelmatig over mijn werk en werkwijze. Volg me hier. 

Ook ben ik op Facebook te vinden, hier kun je me volgen. 

Marlies Bons zwanger