Zwangerschap en geboorte zijn één en al blijdschap en geluk. Tenminste, dat is het beeld wat vaak wordt geschetst. Maar wat als deze periode voor jou geen roze wolk is? Wat als je last hebt van sombere en depressieve gevoelens? Wat kan je dan doen?
Geen roze wolk
Zwangerschap en geboorte gaan vaak gepaard met gevoelens van blijdschap. Maar ze gaan ook gepaard met gevoelens van twijfel, zorg en angst. Iedere aanstaande moeder maakt zich weleens zorgen om haar zwangerschap of bevalling of de tijd erna. Soms heb je ook sombere gevoelens, ben je depressief. Dan is je zwangerschap niet leuk.
Depressie tijdens de zwangerschap wordt niet vaak besproken, het kan zelfs aanvoelen alsof er een taboe op rust. Ik moet toch blij en dankbaar zijn? Het kan aanvoelen alsof het er haast niet mág zijn en dat maakt de stap om hulp te zoeken moeilijker.
Het is niet ongewoon!
Maar weet je lieve mama, het is niet ongewoon als je sombere gevoelens hebt. Ook al wordt er niet veel over gesproken, heel veel vrouwen hebben hier last van. Er gebeurt zo veel in je lichaam. Een grote hormoonverandering vindt plaats, je lichaam begint te veranderen van vorm, je voelt je misschien meer moe, misselijk of hebt andere klachten. Ineens gebeurt er heel veel en je normale leven gaat ondertussen door. Het is alsof je elke dag een halve marathon loopt, maar ondertussen wordt er evenveel van je gevraagd, thuis, op je werk.
Al die veranderingen kunnen zorgen voor sombere gevoelens. Als je aanleg hebt voor depressieve gevoelens, is de kans nog groter. Als je medicijnen gebruikte voordat je zwanger werd, kunnen deze, doordat je lichaam verandert, ineens minder goed worden opgenomen.
Wat kan je doen?
Het kan aanvoelen alsof je niet in een roze wolk zit, maar in een orkaan. Dan ben je niet blij, En dat is dan heel logisch. Belangrijk is dat je vertelt aan je partner, verloskundige of gynaecoloog dat je niet blij bent. Dan kunnen zij je helpen, door met jou te kijken wat jij nodig hebt om je wel meer blij te gaan voelen. In het ziekenhuis is de POP poli, een samenwerking van gynaecoloog, kinderarts en psychiater. Samen met jou kijken ze wat jij nodig hebt en wat goed is voor jouw kindje. Zo vaak komt het dus voor dat een vrouw niet blij is tijdens de zwangerschap: er is een poli voor.
Bij deze POP poli kan de uitkomst zijn om gesprekken te hebben met een psycholoog, medicatie te gaan gebruiken die veilig is voor je kindje (en dat zijn er heel veel) of bijvoorbeeld meer rust te nemen.
Wat kan een doula voor je doen?
Ook de begeleiding van een doula kan heel helpend zijn. Een doula heeft de tijd en ruimte om uitgebreid met jou en je partner te kijken wat jij nodig hebt om je prettig te voelen tijdens de zwangerschap, bevalling en de tijd erna. Door meerdere (langere) gesprekken raak je vertrouwd met haar, je kan vrij je wensen, zorgen en angsten bespreken en je bent verzekerd van haar continue steun tijdens de bevalling.
Wat doe ik voor jou?
Als doula kijk ik met jou waar je vragen liggen, wat je wensen zijn, maar ook waar je angsten liggen. Ik kijk met jou wat jij nodig hebt om je veilig te voelen. Hoe wil je dat mensen je aanspreken, hoeveel uitleg wil je, welke sfeer is voor jou belangrijk? Ik vind het ook belangrijk om te kijken naar de tijd na je bevalling, om een plan voor de kraamtijd te hebben. Ook dan vinden er grote veranderingen in je lichaam en hormonen plaats. Om de kans op een postnatale depressie te verkleinen, kijken we naar wat jij nodig hebt in de kraamtijd, de eerste weken na de geboorte. Hoe kunnen jij en je partner in alle rust en met de ondersteuning die jij nodig hebt, wennen aan jullie nieuwe leven? Ik bied ook begeleiding in de weken na de geboorte om jullie als gezin een zo goed mogelijke start te geven.
Zelf ervaren
Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik ook depressief geweest, ik weet hoe moeilijk dit is en hoe moeilijk het is om het te vertellen. Ik voelde me een ontaarde moeder, hoe kon ik niet blij zijn? Het was een hele verdrietige periode. Met ondersteuning van de POP poli kon ik me het laatste trimester wel prettig voelen. Helaas werden mijn bevalling en kraamtijd geen roze wolk, omdat ik niet durfde te zorgen voor wat ik nodig had.
Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik ervoor gezorgd dat me dit niet meer zou overkomen. Ik heb de hulp ingeschakeld van een doula, deed preventieve gesprekken bij de POP poli en maakt een plan voor mijn bevalling en kraamperiode. Ik ging op zoek naar wat ik nodig had.
Ik onderzoek met een vrouw (en haar partner) wat zij nodig heeft en ondersteun haar met het durven aangeven waar zij behoefte aan heeft. Voor iedereen is dit anders. Ik heb uitgebreid de tijd en bied continue professionele en liefdevolle ondersteuning. Ik ben er voor jou.
Lief zijn voor jezelf
Lieve aanstaande mama, als je te maken hebt met sombere gevoelens of depressie: weet dat jij niet alleen bent, dat het heel naar is wat je voelt, maar ook heel erg vaak voorkomt. Je hoeft hier niet alleen door heen. Durf aan te geven waar je mee zit. Er staan mensen voor je klaar om je te helpen en te ondersteunen, waaronder ik.
Wil je meer weten over depressie tijdens de zwangerschap of wat ik voor jou kan betekenen?