bevalling doula baby begeleiding zorg ziekenhuis verloskundige

Bevallen is zo veel meer!

Een gezond kind op de wereld zetten: dat is toch het doel van je bevalling? Uiteraard is het ontzettend belangrijk dat je kind gezond ter wereld komt. Maar bevallen is zoveel meer dan alleen dat. Als het alleen om een gezond kind gaat, waarom kijken zoveel vrouwen dan niet met een positief gevoel terug op hun bevalling? Omdat er meer nodig is. 

Waar gaat het om?
Bevallen gaat niet alleen over een kind op de wereld zetten. Het gaat niet over de perfecte bevalling. Het gaat er om dat je voelt dat je er iets over te zeggen hebt, dat het je niet overkomt, maar dat het iets is wat je doet. Dat je weet welke opties er zijn en dat je de keuze maakt die het beste bij jou past.
 

Het gaat om jou. Het gaat om durven aan te geven wat jij vindt, wat jij nodig hebt. Om dat uit te spreken en voor jezelf opkomen. Dat heeft niets te maken met het maakbaar maken van een bevalling, want dat is niet maakbaar. Maar het gaat wel over een sfeer neerzetten, mensen om je heen hebben, waar jij je prettig bij voelt. 
Tijdens je bevalling ben je teruggeworpen op jezelf, op het lichamelijke proces. Je hebt geen controle over hoe je bevalling verloopt. Je hebt weeën. Je bent op je meest kwetsbaar. Maar je bent ook op je allersterkst. 

Je bent niet alleen
Maar ook al ben jij degene die bevalt, je bent niet alleen. Je hoeft niet alleen te zijn, sterker nog: je hoort niet alleen te zijn! Er hoort voor je gezorgd te worden tijdens de bevalling. Dit is altijd zo geweest en nog steeds is dat zo.
 

Net als alle zoogdieren, heeft ook de mens een rustige en veilige omgeving nodig om in te kunnen bevallen. Zoogdieren trekken zich terug als hun bevalling zich aandient, zodat ze zich kunnen focussen op wat komen gaat. Ook wij mensen hebben dit nodig. Met een volle verloskamer en een tl-balk op je gericht, is het een stuk lastiger om je weeën weg te zuchten dan als je een rustige, ontspannen sfeer ervaart. 

Durf te laten zorgen
Een vrouw heeft mensen om zich heen nodig die zorgen dat de ontspannen sfeer zo optimaal mogelijk is. Die voor haar zorgen. Die kijken hoe het met haar gaat. Haar rug wrijven als ze dit wil, een hand geven als ze dit nodig heeft, haar drinken geven of een koude washand. 
 
Je bent niet alleen. Er zijn mensen die voor je kunnen zorgen, voor je willen zorgen. Durf het aan te gaan om deze zorg te ontvangen, op een manier die jij fijn vindt. En durf hier om te vragen. 

Bevallen doe je (elke keer) maar één keer, je kunt een bevalling niet over doen. Je kijkt er je hele leven op terug. Oude vrouwen kunnen ook nog zo vertellen hoe hun bevalling ging. Het is daarom zo fijn als je positief terugkijkt op jouw bevalling. Het gaat dan niet over hoe de bevalling verliep, maar hoe jij je voelde. Als jij het gevoel hebt dat jij de regie hebt, dat jij in een omgeving bent waar jij je veilig voelt, dat je keuzes maakt die voor jou goed voelen, dat je de mensen om jou heen kunt vertrouwen, dat zij jou zien en proberen zo goed mogelijk voor je te zorgen: daar gaat bevallen om!

Deel de blog op:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Marlies Bons Doula Haarlem

Het moederbrein

De komst van een kind verandert je leven. Ineens is daar een wezentje die al je zorg en aandacht nodig heeft. Je prioriteiten veranderen. Er

Lees meer >